Meten is weten!

Wat is PH?

Potentia Hydrogenii  of zoals we het allemaal kennen Ph -/+.

De Ph is de graad voor de zuurtegraad van een waterige oplossing.  Bij kwekers is de ph echter van groot belang als het aankomt op het bewateren en voeden van je planten.  De PH schaal loopt van 0 tot 14 van de zuur naar neutraal. Ph7 word gezien als de neutraalste Ph waarde.  Naar onder gekeken word alles zuurder en naar boven alles alkalisch. Zo kan je Ph 0 zien als zoutzuur en Ph 14 als  chloor.



Wat is EC?

EC staat voor elektrische geleidbaarheid. Voor de kweker, en vooral voor de Hydro kweker is het van erg belang om deze in de gaten te houden. Led kweeklamp waarde van water is minder stabiel dan kweker met aarde. Met de EC-meting krijgt de kweker het meeste inzicht in de voedingstoffen  en het groeimedium zelf.  Het zorgvuldig afmaten van voeding is een belangrijke taak voor alle kweker of je nou beginner bent of gevorderd bent. 

PH waarde

De optimale Ph – en EC-waarden voor kweek zijn afhankelijk van drie factoren, Het groeisubstraat (aarde of hydro), de voedingstoffen (plantenvoeding) en het water zelf. Voor bodemkwekers is een ph waarde van 6.0 – 6.5 perfect.



Hydro en Coco kwekers zouden dichter in de buurt moeten zitten van Ph waarde 5.8 .Zolang de Ph waarde tussen de 5.5 en 6.1 zit is er niks aan de hand. Op die Ph waardes kan de plant optimaal voedingstoffen opnemen. Kweken met aarde is stukken makkelijker omdat de aarde werkt als een buffer voor de wortels.

Voorbeeld van de opname van elementen binnen een bepaalde Ph waarde.

Ph opname elementen


EC Waarde 

EC waarden staan vaak beschreven op de achter van kweeksubstraten. Aardeverpakkingen geven vaak een overzicht van iedere voedingstof in procenten. Het geeft ook een schatting van hoeveel weken de mest effect heeft op de planten.

De perfecte EC-waarde is voor elke plant anders. De ene plant heeft meer voeding nodig dan de ander. Lees je dan ook goed in wat je plant allemaal nodig heeft. Water heeft een EC waarde van 0 en is meestal pH neutraal, en heeft een Ph waarde van 7.0 



Er zijn veel handige tools voor de kweker om de Ph en EC waarden de meten. Zo heb je de Ph meter van Bluelab of  de EC meter van ADWA. Deze meters zijn goed betaalbaar en gaan lang mee.

Hoe PH en EC-Waarden te controleren

Het controleren van de PH en EC waarden zijn hedendaags veel makkelijker geworden. Tegenwoordig zijn er snelle oplossingen voor het corrigeren van de Ph waarde. De meeste natuurlijke voedingsmiddelen, zoals de Biobizz reeks van vloeibare meststoffen reguleren de pH waarde van neutraal water rond de 6.0. Mocht het toch voorkomen dat de PH waarde te hoog blijft dan kan je altijd biologische moutazijn toevoegen aan het water.

EC-waarde is relatief eenvoudig. Soms kan het gebeuren Co2 kweken je te veel voeding bij je water doet en je EC waarde te hoog is.  Om dit te verhelpen kan je extra puur water toevoegen om de EC waarde op de perfecte stand te krijgen. 

Comments

Popular posts from this blog

How to Expand Exotic Plants in Cool Climates and also Frost

Ways to Supply Artificial Illumination For Plants